“Big Brother Singapore” geeft burgers een incentive…

Het is op het eerste zicht geen wereldschokkend nieuws. Techgigant Apple en de overheid van stadstaat Singapore hebben een tweejarige overeenkomst met elkaar afgesloten om het concept LumiHealth in de markt te zetten. De bedoeling is om de bevolking van Singapore gezonder te krijgen door hen te stimuleren om hun fysieke gedragingen te laten registreren doormiddel van een Apple Watch en een bijhorende iPhone app…

Ingezetenen van Singapore kunnen daar zelfs een premie van 380 SGD (ongeveer 250 euro) voor opstrijken. Tenminste als ze de doelen, de taken en uitdagingen van de app met vrucht beëindigen. Met doelen moet je denken in termen van wandelen, maar ook yoga, zwemmen horen erbij, zolang je maar beweegt. LumiHealth zal ook gepersonaliseerde coaching aanreiken, eveneens een agenda bijhouden voor periodieke medische check -up’s en eventuele inentingsprogramma’s worden mee ingebakken. Nog actueler dan ooit in een wereld waar de covid19 vaccins eraan zitten te komen…

Gedragsverandering

Maar het gaat verder dan alleen maar onschuldig stappen tellen. Zelfs voedingsgewoontes en slaapgewoontes worden mee in de uitdagingen opgenomen met de bedoeling deze positief te beïnvloeden. Heropgevoed worden noemen wij dat… Bij de aankondiging werd er duidelijk op gewezen dat het een vrijwillig programma is en er werd eveneens geclaimd dat privacy en veiligheid voorop staan. De verzamelde data wordt versleuteld en zal, zo meldt Apple, nooit gebruikt worden voor marketing doeleinden… Maar als een overheid een burger gaat uitbetalen, dan zal die overheid allicht ook een rapport willen. Burgers zullen het vrijwillig mogen afgeven, sterker nog ze worden ervoor betaald.

Overheid met het vingertje

Singapore is altijd al een voorloper geweest… Het was een voorloper op wat vandaag in de volksmond de gasboetes heet. Gooi maar eens een sigarettenpeukje op de grond in Singapore en je zal niet alleen dadelijk een boete krijgen, je zal het nog sterk in je portemonnee voelen. Laat staan dat je een kauwgum tegen een verlichtingspaal kleeft. De alomtegenwoordige camera zal het gezien hebben. En de overheid probeert het zelfs niet eens te verbloemen, het is gewoon een methode om de bevolking tot gedragsverandering te bewegen.

En nu de technologie

Singapore is altijd al een voorloper geweest in het omarmen van technologie om de stadstaat te besturen. Ze waren ook één van de eersten om een “tracing-app” voor COVID19 met zachte dwang beschikbaar te stellen. En nu is LumiHealth het nieuwste initiatief van ‘Singapore’s Health Promotion Board’ als onderdeel van ’s lands’ Smart Nation initiative’, een nationale inspanning om technologie als een hefboom te gebruiken om voordelen te leveren bij burgers en bij het zakenleven. Volgens deze organisatie is het in deze tijden van corona geen beter moment dan vandaag te vinden om te investeren in onze persoonlijke gezondheid…

Gamificatie

De app zelf is een toonbeeld van gamificatie. Droge grafieken als je wil, maar het verhaal is een intergalactische verkenner die een pad vol uitdagingen volgt. Visueel aantrekkelijk, rijkelijk voorzien van de nodige badges en rinkelende munten die langzaam maar zeker de premie in geld opbouwen. Er wordt gerekend op de wil om te winnen. En zo ga je de uitdaging aan om gezonder te worden… En laat je dat ook netjes administreren. Het is nog maar eens een voorbeeld van hoe we zoveel informatie van onszelf vrijgeven aan software die alles netjes rangschikt en bewaart. En er ook profielen van trekt.

En waarom precies?

Wel, als de staat Singapore haar burgers geld geeft, dan moet er ook iets in return komen. Zo draait immers de wereld. De eerste slag is gewoon een besparing op de factuur van de sociale zekerheid van de stadstaat. Het is geweten – gezondheidseconomen promoten dit reeds dag in, dag uit – elke euro die je uitgeeft aan preventie, spaar je in veelvoud uit in de werkelijke gezondheidszorg. Het is immers goedkoper een ziekte te voorkomen dan te genezen. Als LumiHealth een merkelijk hoger percentage aan burgers aan het bewegen krijgt, dan zal de gemiddelde BMI van het land dalen en dus de daarmee verbonden ziektebeelden gemiddeld dalen.

Beleidsinfo in real time

Daarnaast krijgt de overheid ook een enorme schat aan informatie over – we zullen eerst naar het grotere plaatje kijken – wat de gewoontes zijn van de bevolking… naar bewegen, slapen, ontspannen en zelfs naar voeding toe. Ideaal om gerichte en efficiënte overheidsbeleidsdaden te inspireren en campagnes op te zetten. Want elke campagne gelinkt aan de realiteit is beter dan een link te hebben met de veronderstelde realiteit. En verder is er ook de persoonsgebonden informatie.

We weten wat u (niet) doet!

Want als je geld ontvangt, dan is ook de link met je gegevens beschikbaar. Er mag dan luidop geroepen worden dat er niets mee gebeurt, maar je mag ook vrezen dat er daadwerkelijk wel iets mee gebeurt. Zuiver hypothetisch, maar het is best mogelijk dat een zwaarlijvige inwoner van Singapore in het ziekenhuis te horen zal krijgen dat ie alleen nog geholpen wordt als hij één of ander doel in LumiHealth haalt. Gewoon in het kader van de heropvoeding… en dan is het beeld van “Big Brother” wel heel erg dicht bij…

En Apple, wel die zal allicht een niet onaardig aantal extra horloges in de markt mogen zetten…  dat is nu eenmaal economie!

Geef een antwoord